Til bryllup på Thurø

Da jeg tømmer postkassen i dag, er der en særlig fin kuvert. Den viser sig at indeholde en bryllupsinvitation fra min fætter, som efter en del år i udlandet har fået lyst til at slå sig ned med et roligere liv på en sydfynsk ø. Han har i en del år rejst rundt og deltaget i pokerturneringer i det meste af verden, men er nu vendt tilbage til Danmark og har genoptaget sit ingeniørstudie.

Invitation til bryllup

Jeg prøver at komme i tanke om, hvornår jeg sidst så ham, og kommer frem til at det måtte være omkring 15 år siden til min søsters konfirmationsfest. Nu var min mand og jeg inviteret til bryllup på Thurø en weekend i august.

Vi bor selv i Vestbjerg, og bliver hurtigt enige om, at en overnatning er nødvendig – helst på et bed and breakfast. Ingen af os har besøgt Thurø før, og hvis nattens udskejelser ikke plager os for meget, vil vi køre lidt rundt på øen, inden turen går hjem til Nordjylland.

Thurø kan også noget

Thurø har knap 3700 indbyggere, som næsten alle bor i Thurø by. Øen har Danmarks næst-tætteste befolkning efter Amager.

På Thurø kan man fx. se Rolf Krake stenen. I følge den lille Svendborg guide fortælles det, at ”Skjoldungen Helge på et krigstogt gik han i land på Thurø og gæstede alfekvinden Thora, som han voldtog. Da han besøgte øen for anden gang tog hun hævn ved at sende hans egen datter Yrsa i stedet, og med hende fik han sønnen Rolf Krake.” Stenen er rejst i 1926 af storkøbmanden Harald Plum, som ejede ”Plumrose” konservesfabrikken. Det var oprindeligt meningen, at stenen skulle stå på den Torø i Lillebælt, som Plum ejede, men stenhuggeren må have hørt forkert eller misforstået noget, da den færdige sten efter en rum tid dukker op på en blokvogn på Thurø. Mange på øen synes, at stenen hører hjemme her, da alle jo ved, at det var her Rolf Krake kom til verden pga. hans fars dårlige optræden. Harald Plum bliver kontaktet, og kan godt se komikken i det hele, så stenen får lov at blive stående på Thurø mod, at det bliver skrevet på stenen, at den er rejst af Harald Plum.

Inden turen går hjem bliver det til et stop hos øens gamle bageri. Det blev grundlagt i 1865 af brødrene Struwe, som kom nordpå fra Kiel efter krigens afslutning i 1864. Der blev snart for småt med pladsen i det første hus, som brødrene købte og derfor blev det hurtigt til køb af de bygninger, hvor bageriet holder til den dag i dag. Vejen kom senere til at hedde Struwestræde efter de to brødre.

Hjem igen

Så bliver GPS’en indstillet til at ramme Vestbjerg.

Det har været en dejlig begivenhedsrig weekend, men ude godt – hjemme bedst.

Næste weekend i kalenderen er også fyldt op. Min søster og hendes børn er hjemme fra Seattle, og vi har aftalt, at vi skal en tur i Nymarksminde Farmpark. Hendes børn er deciderede bybørn, som aldrig rigtig har hilst ordentligt på nogle af alle de dejlige bondegårdsdyr, som findes. På Nymarksminde har man alletiders chance for det.

Overnatning i shelter

Da min søsters børn næsten kun er vant til storbylivet synes vi det kunne værer rigtig sjovt at få dem lidt ud i naturen, nu de kommer på besøg.

Så vi har simpelthen planlagt, at vi vil tage et par overnatninger i shelters rundt omkring i lokalområdet. Så får de da for alvor prøvet noget nyt – jeg glæder mig til at se, hvordan de reagerer på det.

 

 

Til bryllup på Thurø
Tjek vores sitemap for mere
Rul til toppen