Mælkebøtter – flot blomst eller kedeligt ukrudt?

Der er noget meget dansk ved de smukke gule mælkebøtter, som du kan se i skovkanten mange steder om sommeren.

Mælkebøtter lyser op i naturen

At gå der langs skovbrynet og se på de grønne planter, kan i sig selv være en fornøjelse. Noget andet, som om muligt, kan være en endnu større fornøjelse er, når skovbunden bliver lyst op og pyntet af nogle mælkebøtter, som står i kontrast til alle de grønne og brune farver.

I haven er mælkebøtten ukrudt

Også i de danske haver ses mælkebøtten ofte i et stort antal. Men her er blomsten knap så populær. Mange regner den nemlig for at være ukrudt og vil gerne af med den, så de kan få en have, som udelukkende fremstår grøn og flot.

At mælkebøtteplanten har en vis nytteværdi, hersker der dog ingen tvivl om.

Mælkebøtten er god mod brandsår

Ligesom de fleste naturligvis kender mælkebøtten kende de fleste også til brændenælderne. Og ligesom mælkebøtten findes brændenælden også naturligt i både haven og i skoven.

Det er dog oftest i skoven, at man møder brændenælderne i større antal. Hvis man skulle være så uheldig at komme til at røre ved en brændenælde, er man ikke i tvivl om, hvorfra planten har fået sit navn. Det svier og brænder nemlig gevaldigt, når man ved et uheld kommer til at røre ved dem med bare ben, arme eller hænder. Men er uheldet ude, er der faktisk hjælp at hente hos mælkebøtterne.

Hvis man knækker mælkebøtter over, kan man nemlig bruge saften, der kommer ud af planten og påføre det brændte område på huden og på den måde vil man opleve en øjeblikkelig lindring af smerterne. Så med mælkebøtter er man sikret mod nogle af naturens mange luner.

Mælkebøtter – flot blomst eller kedeligt ukrudt?
Tjek vores sitemap for mere
Rul til toppen