Lån penge hos Trygt Bank

I 1960 drager Bent og Sigrid konsekvenserne af, at de hører hjemme i Herning, og at banken satser på Herning som sit hjemmeområde: Banken flytter hertil. Den åbner dørene i Herning den 1. april 1960 i det gamle borgmesterkontor og flytter allerede året efter til større lokaler, i baggården bag kaffe- og chokoladebaren “Tout prêt”.

To år senere, i november 1963, vover Bent springet og lader banken købe egen ejendom. Valget falder på den fornemme gamle ejendom Smedegade 36. Sit nuværende domicil på Dalgasgade 30 får banken i november 1971. Bygningen er en gammel herskabsvilla, der i mange år har tjent som byens bibliotek.

Bent har lånt bøger her som ung, og købet af villaen til banken er opfyldelsen af en gammel drøm. “Så kan man igen få lånerkort her”, siger han med et glimt i øjet bag de guldindfattede briller. Villaen koster 2 mio. kr., og den skal moderniseres for et lige så stort beløb. Flere mener, Bent har fået storhedsvanvid, men udviklingen viser, at beslutningen er rigtig. Banken har en helt central placering i Hernings bybillede.

Eventyret i København

Bent har en drøm om at kunne åbne en filial i København – og næste gang måske i Hamburg, siger han. Disse ambitioner opfyldes dog kun i begrænset omfang. Måske er det trods alt meningen, at banken skal blive ved jorden – og i Herning.

I hvert fald købes der en stor ejendom på hjørnet af Vester Voldgade og Jarmers Plads i København. Her åbner banken filial i 1972. Filialen har både succes og fiasko. Mange nye kunder kommer til, men i en storby er der både sunde og mindre sunde forretninger at gøre, og uforvarende kommer banken ind i nogle projekter, som giver tab, der irriterer på de ellers ganske pæne årsregnskaber.

Efter 10 år i København beslutter banken, at nu kan det være nok. Filialen sælges til en sammenslutning af jyske lokalbanker, SJL-bankerne, og filialen bliver til en særskilt bank, SJL- banken, som Trygt Bank i nogle år ejer en del af. Efter et par år træder Trygt Bank dog ud af dette samarbejde og får sine penge udbetalt. Filialeventyret er slut, og banken koncentrerer sig atter om hovedsædet i Herning. Det har den gjort siden.

Jyder hader at tabe penge på deres projekter. Men en trøst er det, at ejendommen i København er steget betydeligt i værdi og derfor kan sælges med en flot fortjeneste. Så til sidst går regnestykket alligevel helt pænt op.

“Rovgriske ørne stirrer mod – Trygt Bank”

Måske kender De den gamle sang med verselinjen “Rovgriske ørne stirrer mod Norden”. Den fornemmelse – at glubske rovfugle betragter én som passende middagsmad – har Trygt Bank også haft. Når en utraditionel bank som Trygt Bank går godt, kan den blive genstand for smarte folks forsøg på at overtage banken og drive den efter deres eget hovede og behov. Baggrunden forstår man først, når man ser på bankens idegrundlag.

I mange år er det ikke særlig lukrativt at være aktionær i Trygt Bank. Først og fremmest skal sparerne have en flot rente på deres bankkonti, og så kan der måske blive en smule til overs til udbytte til aktionærerne. Med en sådan, ikke særligt aktionærvenlig politik er det ikke så mærkeligt, at bankens aktier ikke står højt i kurs. Det er i disse år faktisk temmelig vanskeligt at få bankens aktier solgt, og dette er uheldigt, eftersom en bank gerne skal vokse i indlån og udlån, og egenkapitalen (aktiekapital + reserver) skal følge tilsvarende med op.

I en årrække følger banken derfor den særprægede politik at kræve, at hvis man låner penge i banken, skal man have 1/10 af lånet udbetalt som aktier i banken. Den politik er selvfølgelig for længst forladt, men den får til følge, at der hos nogle store låntagere opsamles meget store poster af bankens aktiekapital, faktisk lidt over halvdelen af aktiekapitalen.

En dag i 1977 får banken et ubehageligt besøg på Gasgade 30. To københavnske vekselerere, fortæller banken, at de ad forskellige kanaler har opkøbt over halvdelen af bankens aktiekapital. Nu vil de gerne have et par mand i bankens bestyrelse – sådan til en begyndelse.

Mange banker har det godt

Det er ikke kun Trygt Bank, der har det rigtig godt. Nedenfor viser vi en liste over banker, som laver overskud:

Trygt Bank, se hjemmeside

Danske Bank, se hjemmeside

Nordea, se hjemmeside

Smart Lån, se hjemmeside

Sydbank, se hjemmeside

Kviklaan-info, se hjemmeside

Lån penge hos Trygt Bank
Tjek vores sitemap for mere
Rul til toppen